Blog

A nagy kérdés: Mit is jelent az, hogy egy burkolólap rektifikált?

2021.07.23 13:34
A nagy kérdés: Mit is jelent az, hogy egy burkolólap rektifikált?

A mai blogbejegyzésben egy a burkolólapoknál gyakran felmerülő kérdéskört járunk körbe: mit jelent a burkolólapoknak azon tulajdonsága, hogy rektifikált, hogyan érik ezt el a gyártók és milyen előnyei vannak az élcsiszolt burkolatoknak?

A rektifikált burkolólapok milliméterpontos, vágott élekkel rendelkező lapok, amely tulajdonságot lézervágással és élcsiszolással érik el a gyártási folyamat során.

Hogyan lehetséges az, hogy a rektifikált burkolólapok mérete milliméterre pontosan megegyezik?

A titok a gyártási folyamat végén hozzáadott plusz lépésben rejlik. A lapokat az égetés előtt azonos méretűre préselik, azonban ez a méret a kemencében az égetés során 3-8%-al megváltozik, majd az égetés után jön a plusz lépés, a rektifikálás. A rektifikálás, amely során a lapok éleit lézervágással és csiszolással élesítik, pontosítják, hogy lehetővé tegyék a tökéletes illeszkedést és a teljesen egyforma méretet.

Miért érdemes olyan burkolólapot választani, ami rektifikált?

A hagyományos, nem rektifikált lapokat 4-5 mm-es fugával szokták burkolni, míg a rektifikált lapok burkolásához bőven elegendő az 1-2 mm-es fuga, amit ha a lappal harmonizáló színben választunk, az szinte láthatatlan lesz, így egy teljesen egybefüggő felületnek hat a burkolat biztosítva ezzel egy kifejezetten impozáns megjelenést a helyiségnek.